Megoldottuk

Megoldottuk

Rovatunkban olyan eseteket mutatunk be, melyek cégünk fő profiljába vágnak, mégis egyedi megoldásokat igényeltek. Sikeresen lezárt ügyek, amik olyan problémákat zártak rövidre, melyek Önnél is könnyen előfordulhatnak.

Végelszámolás

Kétségbeesett, komoly bírság előtt álló kft. vezetője keresett fel bennünket nemrég. Az előző könyvelőjükkel kezdtek neki a már három éve nem működő vállalkozása végelszámolásának. Ezt bejelentették az adóhatóságnak és a cégbíróságnak is. A cég korábban 10 millió forintos veszteséget halmozott fel, ez rövidlejáratú kötelezettség (tagi kölcsön) formájában jelentkezett. A gond az volt, hogy egy cég csak akkor szűnhet meg, ha nincsenek tartozásai, beleértve a tagok felé fennálló tartozást is.. Ha az adott tag mégis lemondana erről, az súlyos adófizetési kötelezettséggel jár. Ebben a konkrét esetben ez mintegy 2,5 millió forintba került volna, amihez még egy néhány százezer forintos adóbírságot is társítani akartak. Az ügyvezető szerencsére időben lépett, mert felkeresett bennünket, mi pedig tudtuk a megoldást. Így megspóroltuk neki a közel 3 millió forintot, ráadásul a végelszámolást is rövidre zártuk.

Adóhatósági ellenőrzés

Ügyfelünknél valóra vált a cégvezetők egyik leggyakoribb rémálma: adóhatósági ellenőrzést rendeltek el nála. Meg kellett volna fizetnie maga után a minimálbér alapján kalkulált járulékot, mivel társas vállalkozónak minősült. Ezt azonban korábban elmulasztotta, így felhalmozódott az összeg.

Igazság szerint, amikor kifejtette a problémát, elsőre mi sem láttunk kiutat az ügyből, de aztán alaposan szemügyre vettünk mindent. Kiderült, hogy több vállalkozásba is bejelentették, de munkaideje egyszerűen nem érte el a heti 36 órát, így nyertük meg az ügyet. A legnagyobb öröm, ha egy ilyen esetre azt mondja a hatóság: „a vizsgálat megállapítás nélkül zárult”. Akármilyen csúnyán hangzik a mondat, számunkra mégis gyönyörűen cseng.

Feltételes adóbírság

Az adóhatóság által lezárt vizsgálat után egy furcsa jegyzőkönyvvel keresett fel bennünket ügyfelünk néhány hónappal ezelőtt. Ebben 1,5 millió forintos adóhiányt és az erre kiszabott 750 ezer forintos adóbírságot állapítottak meg. Az ügyfél arra kért, vázoljuk fel neki a várható következményeket. A fellebbezésnek nem láttuk értelmet, ugyanis elismerte a megállapítást. Arra bíztattuk, hogy fizesse meg az összeget és mondjon le a fellebbezési lehetőségéről, válassza a feltételes adóbírságot. Ezt a eljárást kevesen ismerik, pedig igen hasznos, mivel ebben az esetben a megállapított bírság felét azonnal elengedték. Ezt még megkoronáztuk egy fizetéskönnyítési igény benyújtásával, aminek az lett a következménye, hogy a maradék, 375 ezer forintot is elengedték.

Ha Ön is szeretne bekerülni a történetek közé, amiket sikeresen oldottak meg, akkor keressen fel bennünket. Mi pontosan tudjuk, hogyan építsük be az Ön esetét a saját sztorinkba!